Fabrika Borac se vraća državi

Bez autora
Apr 19 2010

Nema mogućnosti da se spasi ugovor o privatizaciji konfekcije "Borac" Travnik s obzirom na to da ortačka grupa koja ga je kupila ne može izvršiti obaveze ulaganja niti ima prijedlog kako ovo riješiti. Stoga će najvjerovatnije Vladi ponovo uputiti prijedlog za sporazumni raskid kupoprodajnog ugovora koji je potpisan sa ortačkom grupom radnika i menadžmenta kompanije. Raskid ugovora ne bi značio stečaj jer "Borac" radi, ima ugovore i uspješno se oporavlja. APF je krajem prošle godine predložila Vladi raskid ugovora jer kupac nije uložio milion KM niti je potpisao aneks ugovora kojim se do kraja prošle godine produžava rok za ulaganje. Dobili su zadatak da pokušaju naći mjere. Imali su sastanke sa ortačkom grupom i njihovi predstavnici su rekli da ortačka grupa nije u mogućnosti izvršiti obaveze. Nisu predložili ni kako da ispune ovu obavezu.

Fabrika Borac se vraća državiNema mogućnosti da se spasi ugovor o privatizaciji konfekcije "Borac" Travnik s obzirom na to da ortačka grupa koja ga je kupila ne može izvršiti obaveze ulaganja niti ima prijedlog kako ovo riješiti.

Kazali su ovo u Agenciji za privatizaciju FBiH (APF) nakon što je Vlada FBiH nju i Ministarstvo industrije FBiH zadužila da pokušaju pronaći mjere kako bi se privatizacijski ugovor sačuvao.

Stoga će, dodaju u APF, najvjerovatnije Vladi ponovo uputiti prijedlog za sporazumni raskid kupoprodajnog ugovora koji je potpisan sa ortačkom grupom radnika i menadžmenta kompanije.

Tvrde da raskid ugovora ne bi značio stečaj jer "Borac" radi, ima ugovore i uspješno se oporavlja.

"APF je krajem prošle godine predložila Vladi raskid ugovora jer kupac nije uložio milion KM niti je potpisao aneks ugovora kojim se do kraja prošle godine produžava rok za ulaganje. Mi i resorno ministarstvo smo dobili zadatak da pokušamo naći mjere. Imali smo sastanke sa ortačkom grupom i njihovi predstavnici su rekli da ortačka grupa nije u mogućnosti izvršiti obaveze. Nisu predložili ni kako da ispune ovu obavezu. Mi se nemamo za šta uhvatiti", dodaju u APF.

Istakli su da postoje oprečna mišljenja o raskidu ugovora i unutar same ortačke grupe, koju čine i radnici "Borca" iz Zenice i "Borca" iz Banovića, s obzirom na to da je travnička fabrika nakon privatizacije podijeljena na tri firme. Tako, dodaju, Sindikat "Borca" iz Zenice i iz Banovića traži da konfekcija bude vraćena državi, a granski sindikat tekstila traži da ugovor ne bude raskinut jer bi u protivnom došlo do stečaja.

Predsjednik Sindikata travničke firme Samir Zahirović istakao je da je ortačka grupa uložila više od milion KM, za šta je odvajano od plata, ali je menadžment napravio grešku. U APF su ranije rekli da ulaganje nije dobro knjiženo pa tako nema dokaza da je uložila ortačka grupa.

Zahirović napominje da Sindikat ne osporava raskid ugovora ako će Vlada FBiH dati garanciju da će radnicima biti uvezan staž kroz Zakon o finansijskoj konsolidaciji većinski državnih firmi.

"U Nacrtu sporazuma o mirnom raskidu ugovora nigdje se ne pominje radnik, već samo da APF neće teretiti kupca i obratno. Mi tražimo garancije da će nam biti uvezan staž", dodao je Zahirović.

Direktor "Borca" Travnik Ahmet Čurić smatra da fabriku treba vratiti državi jer ortačka grupa nema svježeg kapitala potrebnog firmi. Dodaje da je nemoguće opet od radnika tražiti da izdvajaju novac.

"Fabrika radi, ima ugovore, prvi put isplaćujemo redovno plate, vraćeno je bankama oko dva miliona KM, primili smo 100 ljudi na kurs, od kojih ćemo zadržati 50. Bitno je da 'Borac' opstane i moj prijedlog je da sadašnjim našim partnerima bude ponuđen udio u fabrici u zamjenu za ulaganja, jer nam treba svjež kapital", kaže Čurić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik